la ce se foloseste compresorul de aer

Daca te întrebi la ce foloseste compresorul de aer, trebuie sa stii ca acesta este prezent într-o varietate de medii și au o gamă extrem de largă de utilizari. Poți întâlni compresoare de aer în diverse locuri, de la benzinăriile care oferă aer cu presiune ca sa poti umfla anvelopele mașinii, până la magazinele de anvelope care utilizează aerul comprimat pentru a îndepărta cauciucurile. 

De asemenea, compresoarele mici pot fi folosite în medii de birou pentru activități precum airbrush sau pentru a alimenta unelte pneumatice precum ciocanele și compactorii de beton pe șantiere. 

Tot pentru a afla mai multe despre acest dispozitiv – compresor aer –  trebuie să știi că se poate utiliza chiar și în activitățile casnice. Aceste dispozitive sunt prezente integrate în diverse echipamente, precum frigiderele sau instalațiile de climatizare ale birourilor, fără ca mulți să conștientizeze acest lucru.

Ce este compresorul de aer?

Acest dispozitiv de aer este un echipament ce transformă energia mecanica generata de un motor termic sau electric in energie cinetica. Atunci când este folosit compresorul de aer, aerul intra in compresor cu un anumit nivel de presiune, fiind ulterior comprimat pana la presiunea de refulare. Astfel de unelte sunt prevăzute cu un motor electric sau cu unul termic.

La ce se foloseste compresorul de aer în diferite afaceri?

 la ce se foloseste compresorul de aer

Compresoarele de aer sunt o resursă valoroasă în diverse tipuri de afaceri. Unul dintre principalele domenii în care compresoarele sunt utilizate în afacerile mici este în alimentarea uneltelor pneumatice. Aceste unelte sunt preferate pentru greutatea lor redusă și siguranța în utilizare. 

Industria auto, atelierele de reparații, activitățile recreaționale și chiar stomatologia beneficiază de utilizarea aerului comprimat pentru a-și desfășura activitățile. Chiar dacă inițial investiția într-un compresor poate părea costisitoare, eficiența sa în furnizarea aerului comprimat la presiunea potrivită pentru diverse aplicații poate aduce beneficii semnificative pe termen lung. 

Printre cele mai întâlnite utilizări ale compresoarelor în business-urile mici și medii se numără vopsirea vehiculelor, șlefuirea în service-uri auto sau ateliere de producție mobilă, dispersarea zăpezii artificiale, utilizarea pistoalelor pneumatice pentru montarea acoperișurilor, precum și o varietate de alte aplicații în diverse domenii industriale și comerciale. Versiunile ce au un grad ridicat de compresie sunt utilizate cel mai frecvent in fabricile de productie.

Tipuri de compresoare în funcție de utilizare

Compresoarele industriale sunt concepute pentru utilizare la scară largă, în fabrici și pe platforme petroliere. Ele furnizează un flux constant de aer pe o perioadă lungă de timp, în funcție de cerințele industriale. Acestea au o capacitate ridicată și motoare puternice.

Cele profesionale sunt o investitie ideală pentru atelierele de mecanică, de reparații sau de tâmplărie. Ele sunt alese în funcție de frecvența utilizării și necesitățile individuale ale atelierului. 

Compresoarele profesionale portabile sunt preferate, având un consum redus de ulei și nivele reduse de zgomot, cu puteri între 1,5 kW și 7 kW. Tipurile de modele cu piston sunt cele mai întâlnite la nivel profesional, existând astfel de modele în spitale, clinici sau laboratoare. Astfel de compresoare oferă o putere mare și pot genera aer cu o presiune ridicată

Compresoarele casnice sau hobby sunt portabile și pot fi utilizate pentru activități precum umflarea obiectelor, menținerea presiunii în anvelope sau pentru proiecte DIY. 

Modele de compresoare de aer

modele de compresoare de aer

Un compresor cu piston reciproc, fie că este cu ulei sau fără ulei, se numără printre cele mai obișnuite echipamente care funcționează prin mișcarea unui piston în interiorul unui cilindru pentru a comprima aerul. Cele cu ulei necesită întreținere regulată, în timp ce cele fără ulei sunt mai puțin susceptibile la contaminare și necesită mai puțină întreținere.

Compresoarele cu surub roto-compresor folosesc un rotor în formă de surub pentru a comprima aerul. Acestea sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și pot oferi o presiune mai mare decât compresoarele cu piston reciproc. 

Versiunile cu turbocompresor folosesc un ventilator sau un motor pentru a crea un flux de aer care este ulterior comprimat de o roată de turbocompresor. Aceste tipuri sunt adesea folosite în aplicații cu presiune mare, cum ar fi sistemele de alimentare cu aer ale motoarelor diesel sau în aplicații industriale specifice.

Cele cu piston rotativ utilizează rotoare rotative pentru a comprima aerul. Ele sunt compacte și pot fi utilizate în aplicații unde spațiul este limitat. De asemenea, sunt mai puțin susceptibile la vibrații și produc un nivel redus de zgomot.

Compresoarele centrifugale folosesc o roată cu înaltă viteză pentru a comprima aerul. Acestea sunt eficiente din punct de vedere energetic și pot oferi un debit mai mare de aer. De obicei, sunt utilizate în aplicații industriale care au nevoie de un debit mare de aer.

Aplicatii de tip casnic ale compresorului de aer

Utilizarea compresoarelor de aer în gospodărie poate îmbunătăți semnificativ procesele de lucru și timpul necesar pentru finalizarea proiectelor. Iată 7 exemple de activități casnice în care un compresor de aer este o alegere excelentă:

  1. activități de tâmplărie: utilizarea aerului comprimat împreună cu diverse unelte pneumatice este util pentru proiecte de tâmplărie casnică, precum reparații la mobilier de grădină, garduri sau rafturi de flori; cuiele le poți bate rapid cu ajutorul unui capsator  (capsator pneumatic), pe care să îl conectezi la compresor;
  2. compresorul auto în proiecte de reparații și amenajări: în locul uneltelor cu acumulator ca să repari diverse lucruri, poți apela la operarea unor scule pneumatice conectate la compresor pentru activități precum slefuirea sau spargerea pereților în proiectele de amenajare interioară; de asemenea, poti folosi un compresor de aer și pentru a umfla saltele; 
  3. curățarea suprafețelor: pentru îndepărtarea rapidă a murdăriei sau resturilor vegetale, un pistol pentru curatare conectat la compresor poate fi de mare ajutor, fiind ideal pentru curățarea frunzelor căzute, a rumegușului sau a prafului;
  4. recondiționarea mobilierului: cu ajutorul compresorului de aer și cu un pistol de vopsit pneumatic, poți să vopsești și să aplici lac pe mobilierul din casă;
  5. mici reparații la mașină: poti opera compresorul pentru reparații minore la mașină, în asociere cu un antrenor pneumatic, pentru montarea sau demontarea unor suruburi și inlocuirea consumabilelor;
  6. pentru obiectele gonflabile: poți folosi compresorul pentru a umfla nu doar saltea pneumatica, dar și mingile de fotbal, jucăriile sau piscinele gonflabile; în acest caz, un compresor portabil te va ajuta datorită dimensiunilor reduse;
  7. vopsit: un compresor de aer in combinatie cu un pistol pentru vopsit cu aer comprimat te va ajuta pentru a vopsi diverse suprafețe din casă sau grădină, cum ar fi dusumelele, gardul, ușile interioare sau rafturile din atelier.Sfat: un compresor auto folosit pentru umflarea rotilor (de fapt, a anvelopelor) va necesita un debit de maxim 150l/min la o presiune de maxim 6 bari. Un alt tips este faptul ca jetul puternic de aer al compresorului poate sulfa rumegus si frunze uscate!

Ce trebuie să ai în vedere când achizitionezi un compresor de aer?

Daca nu știi ce tip de compresor sa alegi, fie pentru aer casnic sau profesional, ține cont de recomandările noastre. Când alegi un echipament, poți lua în considerare debitul aerului aspirat sau al aerului refulat, dar și presiunea dispozitivului, măsurată în bari. 

Debitul

Debitul de aer aspirat, exprimat în litri pe minut, este esențial pentru alegerea potrivită a compresorului. Pentru umflarea roților, un debit între 100-180 litri/minut este suficient, în timp ce pentru utilizarea uneltelor pneumatice ai nevoie de 180-250 litri/minut. Pentru uz profesional, optează pentru compresoare cu debite mai mari, de peste 250 litri/minut.

Presiunea

Citeste care este presiunea de refulare a compresorului, este vitală pentru determinarea puterii compresorului. Dacă vei lucra cu echipamente care au nevoie ca presiunea de lucru să fie una  variabilă, alege un compresor cu presiune ajustabilă sau cu o putere mai mare.  

Puterea

Puterea motorului, exprimată în kilowați, este legată direct de presiunea pe care o poate produce compresorul. Cu cât puterea motorului este mai mare, cu atât poate funcționa la presiuni mai mari.

Puterea pompei și capacitatea rezervorului

Puterea pompei influențează viteza de umplere a rezervorului și este relevantă pentru utilizarea profesională.

Capacitatea rezervorului variază în funcție de tipul de utilizare. Un compresor cu rezervor mic este mai potrivit pentru uz casnic, în timp ce cel rezeror mai mare este util în medii profesionale. 

Pentru o utilizarea ușoară și pentru a transporta compresorul, alege compresoarele cu greutate redusă și manere de transport sau rotițe.

Sistem de cuplare facil

Indiferent de tehnologia cu care este dotat, compresorul trebuie să aiba un sistem de cuplare rapid, iar diametrul furtunului să se potrivească perfect cu accesoriile tale. În plus, trebuie să iei în calcul și durata de viata a unui compresor, sursa de alimentare, dar te-ar putea interesa si cat de usor de intretinut va fi. 

Totodată, trebuie să știi pentru ce vei avea nevoie de presiunea aerului, dar este util să știi și informații despre operarea uneltelor pneumatice. Acest din urmă aspect îl poți regăsi în instrucțiunile oferite de producător.

Nivelul de zgomot

Optează pentru un compresor cu un nivel cât mai redus de decibeli pentru a minimiza zgomotul atunci cand il cuplezi pentru utilizare.  

Ai nevoie de un astfel de dispozitiv și nu știi de unde să-l achiziționezi?

Acum știi la ce se foloseste compresorul de aer și sperăm ca informațiile noastre să te ajute! Pe site-ul nostru regăsești o serie de modele de compresoare de aer. Toate au un raport calitate-preț excelent, astfel nu trebuie să îți faci griji cu privire la calitate! Alege din gama noastră variată și bucură-te de eficiența compresorului în diferite medii!