schimbare roti auto

Te poate surprinde acest lucru, dar mulți șoferi nu au avut niciodată o pană de cauciuc în viața lor, datorită progresului în tehnologia anvelopelor și eliminării camerelor.

Din acest motiv, majoritatea mașinilor nu mai sunt echipate cu roți de rezervă. Totuși, este recomandat să ai una în cazul unor situații extreme. Instrucțiunile cu privire la procesul de schimbare roti pot fi utile pentru cei care nu au avut această experiență până acum.

Situații în care aceste informații sunt valoroase includ momentele în care ai două seturi de roți – unul de vară și unul de iarnă – și vrei să faci schimbarea singur pentru a evita aglomerația de la service-urile de anvelope. Uneori, unii preferă să amâne schimbarea anvelopelor până cand apar primele semne ale iernii, generând astfel cozi uriașe la service-uri. 

Folosind o cheie roti auto și ținând cont de sfaturile noastre, vei evita să pierzi timp și bani la service-uri!  În plus, îți vom oferi și sugestii pentru a face acest proces în siguranță!

Schimbare roti auto: informații utile

Cele mai multe modele de mașini sunt echipate cu un set de scule în portbagaj. Printre acestea se numără și ustensilele pentru etapa de schimbare roti. Cricul și cheia pentru prezoane sunt importante, iar dacă vehiculul are prezoane antifurt, vei avea nevoie de o cheie specială pentru acestea. 

Locul unde sunt depozitate aceste scule este, de obicei, în spatele aripilor roților din spate sau sub podeaua portbagajului. Dacă simți faptul că varianta standard de cric, oferit de producător de încurcă, poți opta pentru cricul hidraulic. 

Fie că ai pene, fie din alte motive, ești pus în fața situației de a-ți schimba roțile, lucrurile îți pot părea mai complicate, însă adevărul este este că procesul va fi mai ușor decât ți se pare, în sensul că nu îți trebuie mult timp și nici o varietate de scule.

Înainte de a face această operațiune, trebuie să consulți manualul mașinii pentru a afla punctele de rezistență din zona pragurilor, locul unde cricul poate fi montat în siguranță. 

Respectivele puncte sunt, în general, 4, câte 2 pe fiecare laterală a mașinii. În ceea ce privește cricul, atât te sfătuim: va trebui să-l poziționezi corect în aceste puncte, deoarece altfel vei risca să deformezi pragul, ca urmare a greutății vehiculului.

Ce trebuie să faci înainte de a ridica mașina pe cric?

Elimină din mașină obiectele inutile pentru ca respectivul vehicul să nu aibă o greutate mare. Dacă roțile sunt acoperite cu capace din plastic, îndepărtează-le. De asemenea, scoate capacele de protecție ale prezoanelor, dacă acestea există.

Asigură mașina cu frâna de mână și plasează cutia de viteze în prima treaptă (sau în poziția P pentru transmisiile automate) pentru a asigura stabilitatea în timpul ridicării pe cric. În cazul în care mașina este parcată pe o pantă și nu poți muta vehiculul pe o suprafață plană, ai grijă să blochezi roțile cu pietre sau cărămizi.

Slăbește ușor prezoanele roților. Este mai ușor să aplici forță atunci cand mașina atinge solul, comparativ cu momentul cand roata este suspendată.

Schimbare roti la domiciliu: cum schimbi roata?

 chei auto

După ce ai aplicat sfaturile anterioare și ai poziționat corect cricul, ridică mașina de pe cric. Etapa este una ușoară, în ciuda faptului că extinderea suspensiei va face ca procesul să îți pară că s-a desfășurat pe o perioadă lungă de timp. În realitate, vei vedea că procedeul va avea o durată scurtă de „execuție”.

Odată ce anvelopa s-a desprins de pe sol, desfă complet prezoanele roților. Vei începe cu cele de jos și vei finaliza cu prezonul ce se află în poziția cea mai de sus, deoarece roata se va desprinde atunci când vei desface ultimul prezon. 

În general, în acest pas poți scoate ușor roata. Însă, dacă janta se blochează pe butuc, aplică o lovitură ușoară cu piciorul în anvelopa, astfel vei reuși să o eliberezi.

Cum montezi roata?

Procesul de montare a roții noi urmează aceeași logică ca și demontarea, doar că în ordine inversă. Astfel, ține cont de următoarele sfaturi pentru a te asigura că ai montat roata de rezervă într-o manieră corectă!

În etapa schimbării roților, ia în considerare faptul că roata trebuie să fie pusă pe butuc și că vei alinia orificiile cu cele ale butucului. Următorul pas este acela de a înșuruba prezoanele manual, până la capăt, dar fără să aplici forță. La roțile ce au, de exemplu, 4 prezone, vei trece de la unul la cel opus, după care te vei ocupa și de celelalte, repetând procedura.

cheie auto

Dacă ți se întâmplă să ai roți cu 5 prezone, în acest caz, va trebui să strângi prezoanele la fiecare al doilea. Și în acest caz te sfătuim să nu aplici forță excesivă. Coboară încet mașina de pe cric și asigură-te că roata se va așeza uniform pe sol.

După ce ai dat jos mașina de pe cric, vei strânge din nou prezoanele, aplicând sfaturile menționate anterior. Pentru o strângere corectă, folosește o cheie dinamometrică. Dacă ai ales acest instrument, vei evita eventualele probleme ulterioare, ce pot apărea din cauza strângerii incorecte.

De exemplu, dacă nu strângi corespunzător prezoanele, este posibil să generezi ruperea acestora sau riști chiar să nu le mai poț desface rapid. pe viitor. 

Schimbare roti de iarna: când trebuie să le schimbi?

Vremea s-a încălzit și a trecut ceva timp de când era necesar să efectuezi o schimbare roti iarna. Însă, nu se știe niciodată când vei avea nevoie pentru a schimba o roata.

Nu este recomandat să conduci cu anvelope de iarna pe tot parcursul anului. Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a fi utile doar în acest anotimp. Odată ce temperaturile ating pragul de peste 7 grade Celsius, va trebuie să schimbi roțile de iarnă cu cele de vară. 

Fixero: partenerul tău pentru schimbare roti în orice situație!

Fie că vrei să efectuezi o schimbare roti de iarna, fie de vara, la domiciliu, Fixero te ajută cu uneltele de care ai nevoie! La noi vei găsi întotdeauna o gamă variată de produse, care îți vor facilita munca depusă în schimbarea roților!

Accesează site-ul nostru și descoperă lucrurile de care ai nevoie pentru a-ți schimba anvelopele, dar și alte produse de mare folos pentru alte proiecte!