tipuri de mandrine

Pentru profesioniști sau pentru pasionații de bricolaj, nici nu se poate concepe un proiect fără o mașină performantă de găurit. Bormașinile, ciocanele rotopercutoare și șurubelnițele electrice fac parte din categoria sculelor electrice absolut necesare pentru îndeplinirea diverselor sarcini în construcții. Există pe piață tipuri de mandrine cu ajutorul cărora se pot fixa burghiele adecvate pentru diferite proiecte, cu scopul de a prelucra și găuri materiale precum lemn, plastic, placă de pal, compozit și chiar oțel.

Se numesc mandrine de foraj acele accesorii care fac ca bormașina ta multifuncțională să fie potrivită unui număr mare de sarcini. Acestea sunt componente ale mașinii de găurit, în care se încapsulează și se fixează burghiul. 

Ele sunt structurate din trei laturi sau fălci, care se mișcă împreună atunci când manșonul exterior al mandrinei este răsucit. În acest articol vom explora tipurile existente și utilizările fiecăruia dintre ele.

Tipuri de mandrine: mandrinele cu cheie și mandrinele fără cheie

tipuri de mandrine

Mandrinele cu cheie necesită introducerea unei chei în lateral înainte ca aceasta să poată fi reglată. Se pot roti fie în sensul acelor de ceasornic, fie în sens invers acelor de ceasornic. În această categorie intră mai multe tipuri de mandrine, cu utilizări specifice.

Mandrinele fără cheie sunt concepute pentru a slăbi și strânge rapid o unealtă de pe gulerul mandrinei burghiului, fie manual, fie atunci când este aplicat un cuplu. 

Unealta poate fi slăbită prin rotirea gulerului mandrinei în sens invers acelor de ceasornic. Mandrinele care se găsesc în burghiele multifuncționale de uz casnic intră în categorie și sunt utilizate pentru echipamente portabile de găurit. Manșoanele din metal sau plastic sunt folosite în mod obișnuit la prindere.

Mandrine cu cheie și rulment cu bile

Pentru fixarea acestora în jurul burghiului este nevoie de o cheie pentru strângere sau slăbire. Aceasta permite rotirea atât în sensul acelor de ceasornic, cât și în sens invers acelor de ceasornic. 

Caracteristica lor este că sunt echipate cu rulmenți cu bile pentru a reduce frecarea în mecanismul de strângere și pentru a oferi o prindere mai bună pe burghiu. Ele sunt folosite pentru aplicații industriale care includ cele mai dure condiții de prelucrare în care găurirea de înaltă precizie nu este obligatorie.

Mandrine cu cheie și rulment simplu

Acest tip de accesorii pentru bormașină cuprinde articole echipate cu angrenaj și manșon dintr-o singură piesă, pentru a reduce posibilitatea de rupere a dinților sau canelurilor de prindere a burghiului. Este utilizat pentru mașini staționare de găurit, strunjire, frezat și prelucrarea lemnului, dar și în proiecte industriale cu sarcini de dificultate medie. 

Mandrinele cu rulment simplu sunt prevăzute cu suport filetat pentru mașinile de găurit de mână și cu suporturi conice pentru mașinile de găurit staționare, unde alunecarea sau deviația nu este o problemă.

Mandrine cu cheie pentru utilizare ușoară

Sunt potrivite pentru majoritatea uneltelor electrice pentru bricolaj. Pentru proiecte de amenajare de dificultate mică și medie, este o mandrină accesibilă ca preț, cu o calitate bună și prindere facilă. Se folosește la bormașini multifuncționale și merg în ambele sensuri de rotire. Tendința la nivelul producătorilor este de a înlocui mandrinele cu cheie cu variante fără cheie. 

Mandrine cu cheie din oțel inoxidabil

Fac parte din categoria accesoriilor pentru unelte și echipamente de precizie, utilizate în industria alimentară, medicală și dentară. Se sterilizează împreună cu ustensilele medicale. Are același design ca și mandrina cu rulment simplu, dar din oțel inoxidabil. Sistemul de prindere este accesibil.

Mandrine cu cheie de precizie CNC (control numeric pe computer), cu tijă integrată

Sunt ideale pentru mașini automate, controlate de pe un computer. Designul este scurt, de concentricitate maximă, cu posibilitate redusă de alunecare sau imprecizie foarte mică. Fixează burghiul foarte strâns, are prindere excelentă, pentru a putea fi folosit în echipamente CNC de mare viteză pentru frezare, găurire, alezare și filetare. Permite rotirea în sensul acelor de ceasornic și în sens invers acelor de ceasornic. 

În timp s-a constatat că mandrinele cu cheie aveau dezavantajul de a slăbi sistemul de prindere a burghiului, de aceea utilizatorii pot conta azi pe modelul de prindere sds-plus. Sistemul sds-plus permite o mai bună fixare în canalele de prindere, astfel încât burghiul să nu se învârtă niciodată în gol și să nu se slăbească în dinții de prindere atunci când este aplicat cuplu mare.

Există trei dimensiuni standard de SDS: sds-plus (sau sds-plus sau sds+), sds-top și sds-max. sds-plus este cel mai comun, cu burghie pentru zidărie cu diametrul de la 4 mm la 30 mm (și de la 5/32" la 1-1/4"), diametrul disponibil în mod obișnuit. Cele mai scurte burghie pentru zidărie sds-plus au o lungime totală de aproximativ 110 mm, iar cea mai lungă 1500 mm.

Spre deosebire de sds-plus, sds-top și sds-max sunt destinate aplicațiilor industriale. Pentru proiectele tale de bricolaj, în cele mai multe cazuri vei avea nevoie de sds-plus. Cu sds-plus sunt prevăzute ciocanele rotopercutoare și mașinile de găurit în beton până la adâncimea de 32 mm, iar cu sds-max sunt echipate cele pentru uz industrial.

Mandrine fără cheie pentru aplicații de înaltă precizie/cuplu mare

Caracteristica principală a acestui tip este capacitatea de auto-strângere care le face să se fixeze mai strâns pe măsură ce se aplică mai mult cuplu. Acest tip de prindere permite doar rotirea în sensul acelor de ceasornic. Se montează automat în scule eficiente și se pot schimba rapid. Dimensionează precis gaura și au o marjă de eroare minimă. Se folosesc cu mașini de găurit de înaltă precizie, mașini de frezat și echipamente de foraj industriale, inclusiv CNC.

Mandrine fără cheie pentru aplicații de dificultate medie

Sunt dotate cu aceeași funcție de autofixare ca și precedentul model, însă cu o marjă mai mare de eroare în ceea ce privește precizia. Se montează ușor, au prindere bună și se schimbă rapid. 

Se folosesc în mediul industrial la cu sarcini de dificultate medie. Sunt prevăzute cu suport filetat pentru mașini de găurit de mână și cu suporturi conice pentru mașini de găurit staționare. Se rotesc numai în sensul acelor de ceasornic.

Mandrine fără cheie din oțel inoxidabil

Sunt fabricate din oțel inoxidabil, concepute pentru înaltă precizie, cu sistem de auto-strângere la prindere. Se folosesc în industria alimentară, medicală și dentară, domenii în care ustensilele trebuie sterilizate. Rotirea se face, de asemenea, numai în sensul acelor de ceasornic.

Mandrină fără cheie pentru mașini de găurit portabile

Este modelul  de ultimă generație în materie de accesorii pentru scule electrice. Nu necesită cheie pentru prindere, strângere sau slăbire. Unele sunt echipate cu mecanism de blocare pentru ciocanul rotopercutor și pentru operațiuni de tip șurubelniță, mod în care funcționează atât în sensul acelor de ceasornic, cât și în sens invers acelor de ceasornic. Au un design ergonomic, cu manșoane din plastic sau metal.

Mandrină CNC de precizie fără cheie, cu tijă integrată

Este ideală pentru mașini CNC, însă doar pentru aplicații care necesită exclusiv rotire în sensul acelor de ceasornic. Sunt prevăzute cu funcție de auto-strângere la prindere. Construcția este compactă, cu rigiditate maximă a conexiunii și precizie foarte ridicată a execuției. Se utilizează cu mașini CNC, mașini de frezat și strunjit sau alte echipamente staționare.

Mandrină rapidă cu prindere hexagonală

Acest tip de mandrină blochează și eliberează cu ușurință burghiile. Tija hexagonala a burghiului asigură un contact maxim de suprafață cu mandrina la uneltele electrice portabile. Acest lucru previne alunecarea burghiului în mandrină în timpul găuririi.

Descoperă la Fixero tipuri de mandrine potrivite proiectelor tale!

Dacă ești în căutarea accesoriilor potrivite pentru proiectele tale de construcție sau bricolaj, la Fixero.ro găsești o gamă variată de mandrine, iar noi suntem aici să te îndrumăm în alegerea celei potrivite pentru proiectul tău.

Indiferent dacă ești profesionist sau pasionat de bricolaj, mandrina potrivită poate face diferența în rezultatul final al proiectului tău. Alegerea corectă a mandrinei poate influența accesibilitatea la prindere a burghiului, precizia găuririi și eficiența întregului proces. Intră acum pe Fixero și explorează mandrinele disponibile în ofertă. Fie că lucrezi cu lemn, plastic, metal sau alte materiale, vei găsi mandrina potrivită pentru proiectul tău.