montaj gresie

Te înspăimântă gândul de a realiza un montaj gresie si faianta singur? Fie ca ai nevoie de montare gresie dreptunghiulara, fie nu știi cum să dispui plăcile de gresie peste cea veche, în acest articol te vom ajuta cu sfaturi utile despre montaj gresie!

Aplicarea gresiei într-un design interior sau exterior nu îți va mai da bătăi de cap! Vei vedea pas cu pas cum se montează gresia, cum să îmbini corect plăcile de gresie și alte tructuri de mare folos pentru o montare excelentă, dar și ce accesorii montaj gresie si faianta să folosești.

De unde se incepe montarea gresiei?

Pe piață există o varietate de modele și unelte pentru tăierea gresiei, chit special pentru rosturi, adeziv special pentru montaj gresie. Însă, ce faci atunci când ai uneltele necesare, dar nu știi cum să le utilizezi sau întâmpini probleme la nivelarea placilor de gresie, dificultati cu adezivul sau la fixare? Iată un mic ghid în care vei vedea de unde se începe orice montare a gresiei! 

Ordine montare gresie si faianta: de ce să ții cont când le montezi

 Ordine montaj gresie

Când vine vorba de montarea gresiei, începe din punctul cel mai îndepărtat de ieșire. Această abordare îți asigură faptul că nu vei trece peste zona proaspăt placată atunci când aduci materiale sau faci pauze. Pentru orice tip de cameră, este recomandat să începi montarea de lângă peretele opus ușii de intrare.

Pentru suprafețe ce acoperă mai multe camere, cum ar fi holuri sau livinguri, trebuie să planifici atent începutul montajului. De exemplu, dacă utilizezi aceeași gresie pentru holul de intrare, sufragerie și holul dintre camere în formă de L, vei dori ca gresia să fie perfect aliniată în sufragerie, paralelă cu peretele opus ușii de la intrarea în apartament.

Atunci când montezi gresia, trebuie să te asiguri că placa întreagă va ajunge în colțul camerei cel mai apropiat de peretele selectat. Folosește un dreptar pentru a aranja plăcile de faianță până la mijlocul ușii dinspre hol, punând distanțiere între ele. Continuă aranjarea pentru plăcile ceramice până ajungi la ușa camerei de la capătul holului sau peretele, dacă holul se termină cu un perete.

Montajul gresiei patrate

Pentru placi de gresie pătrate, poți încerca să le fixezi diagonal, pornind de la peretele opus ușii de intrare și asigurându-te că prima placă este fixată cât mai în colț posibil. Evită să pornești cu o placă tăiată pe diagonală din colțul camerei și asigură-te că ai un unghi de 90⁰ perfect. 

În ceea ce privește chitul, acesta se amestecă cu apă, dar trebuie să respecți instrucțiunile oferite de producător pe ambalaj. Pasta rezultată o aplici pe rosturi cu ajutorul unei spatule de cauciuc.

Cum poti  monta plăci de gresie lungă?

Înainte să montezi gresie, suprafața trebuie să fie curată și plană, dar și uscată. Alege un adeziv adecvat, flexibil, care să permită dilatarea și contracția plăcilor fără a le afecta. Aplică uniform adezivul pe întreaga suprafață folosind o spatulă pentru o acoperire corespunzătoare. 

Decide direcția de montare a plăcilor pentru un aspect estetic plăcut și începe montarea de la un capăt al camerei, avansând treptat către celălalt capăt. Folosește un sistem de nivelare pentru a asigura orizontalitatea plăcilor și distanțiere speciale pentru gresie pentru a menține un spațiu adecvat între plăci și a asigura alinierea corectă.

Bate ușor pe suprafața plăcilor montate pentru o aderență bună între placă și adeziv și curăță imediat excesul de adeziv care iese prin rosturi. Respectă timpul de uscare recomandat de producător pentru adeziv înainte de a trece la chituirea placilor de gresie într-un loc în care ai nevoie. Nu uita că ai nevoie de rosturi drepte!

Montaj gresie exterior: uneltele necesare și cum poți monta gresia

 Montaj gresie exterior

Dacă te întrebi cum rezistă modelele de gresie și faianță în spații extrioare, să știi că nu trebuie o temperatura montaj gresie exterior specială, iar podeaua pentru montarea gresiei nu te va încurca. 

De ce? Pentru că tipul de gresie destinat acestor locuri este conceput să reziste la îngheț, pătare, alunecare, decolorare și zgâriere. De altfel, atunci când aplici un strat de gresie, nu trebuie să aștepți decât timpul recomandat de producător, deoarece placile sunt fabricate într-un mod care le face rezistente la uzură și la razele UV, astfel încât să își păstreze culoarea inițială pentru o perioadă îndelungată.

O etapă de montare gresie exterior îți poate părea dificilă, dar plăcile de exterior cu grosimea de 2 cm sunt soluția ideală, fiind ușor de manevrat și de montat pe orice tip de pardoseală. Este important să folosești uneltele potrivite pentru montaj, precum echerul, creionul, nivelă, fierăstrăul.

Procesul de montaj începe prin pregătirea fundației de beton și continuă cu împrăștierea în mod uniform a respectivului tip de adeziv pentru gresie și așezarea placilor, folosind distantiere pentru a menține spații egale între ele. Plăcile trebuie să le tai sau ajustezi cu atenție și trebuie să te asiguri că gresia este poziționată și bine fixată. 

După montaj, urmeaza etapa folosirii chitului pentru rosturi, în spațiile dintre plăci, iar excesul de pe placile de gresie trebuie îndepărtat cu atenție pentru un rezultat final estetic, nu doar rezistent. Un alt sfat util este ca adezivul pentru gresie să fie unul de o calitate superioară!

Montaj gresie peste gresie: cum să procedezi cu plăcile de gresie vechi

 montaj gresie peste gresie

Pentru a te asigura că lucrarea de montare a noii gresii se desfășoară în condiții optime, primul pas este să verifici ca pardoseala veche, fie parchet, fie alt tip, să fie plană și fără spărturi, deoarece denivelările sau spărturile pot afecta aspectul și calitatea finală a lucrării. 

Dacă găsești denivelări sau fisuri, acestea trebuie corectate. În cazul în care suprafața prezinta aceste aspecte, placile trebuie umplute cu mortar pentru a asigura o suprafață uniformă.

Următorul pas constă în verificarea fiecărei plăci din gresia veche pentru eventuale goluri, fie că este vorba despre montaj gresie lunga sau plăci mici, iar acolo unde există, le vei umple folosind mortarul, astfel încât să ajungi la nivelul podelei vechi. 

După aceste etape, vechea gresie trebuie să fie spălată bine pentru a elimina orice depuneri, iar apoi se aplică un grund special și o șapă autonivelantă pentru a pregăti suprafața pentru montarea noii gresii. Grundul are rolul de a amorsa suprafața unde vei monta placile de gresie.

După uscarea completă a acestor straturi, terenul este pregătit pentru aplicarea grundului, a adezivului și, în final, pentru montarea respectivelor tipuri de gresie. Chitul de rosturi va fi aplicat în ziua următoare, astfel lași timp să se usuce adezivul pentru ca gresie să fie lipită  corespunzător. 

Trebuie să acorzi atenție în această etapă pentru montarea plăcilor de gresie, să folosești adezivi pentru gresie de calitate, lucru valabil în montarea propriu-zisă a gresiei și a faianței.

Montare gresie fara rosturi: este o alegere potrivită sau sunt necesare rosturile?

Trebuie să respecți dimensiunile rosturilor de dilatare pentru a evita consecințele negative. Atât gresia, cât și faianța, reacționează la variațiile de temperatură, dilatăndu-se și contractându-se la nivel milimetric. Între plăci trebuie să rămână un spațiu de dilatare de minim 1 mm în cazul plăcilor rectificate și de 3 mm în cazul celor nerectificate.

Folosirea unui chit de rosturi adecvat, într-o culoare cât mai apropiată de cea a placilor de gresie, poate masca cu succes spațiul de dilatare, creând o continuitate plăcută vizuală a pardoselii sau peretelui. 

Neglijarea dimensiunilor rosturilor de dilatare poate duce la presiuni între plăci în timpul procesului de dilatare, ceea ce poate duce la umflarea suprafeței și, ulterior, la desprinderea placilor de pe suportul pe care au fost lipite. 

Este important să conștientizezi că aceste consecințe pot apărea și după mai mulți ani de la montaj, chiar și după 5 ani. Prin urmare, ține cont de sfaturile amintite anterior pentru a evita astfel de probleme.

Nu știi de unde să achiziționezi accesoriile necesare pentru orice tip de montaj gresie?

Dacă în acest articol ai aflat cum poți monta gresia, cum să procedezi la rosturi și ai ales culorile pentru placa de gresie, dar nu știi de ce unelte ai nevoie, Fixero are soluția potrivită pentru orice model de placă de gresie! 

Analizează instrumentele și accesoriile, inclusiv cele pentru amestecarea adezivului, pe care le avem pe site, iar dupa ce vei citi acest mic ghid, vei fi un maestru al montajului gresiei! Fie că ai un proiect pentru renovarea băii, fie unul pentru balcon, la noi vei regăsi cele mai bune instrumente și dispozitive pentru proiectele tale de renovare!