cuplu strangere suruburi corect

Sezonul rece îi pune pe șoferi în situația de a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă. Efectuată la domiciliu sau la un service, de urgență în caz de pană, asamblarea roțile trebuie să țină cont de anumite reguli, între care o importanță majoră o are calculul referitor la cuplu strangere suruburi.

Acesta se determină de către specialiști în functie de criterii stricte, iar respectarea specificațiilor producătorilor de anvelope este esențială atât pentru performanțele roților, pentru menținerea anvelopelor într-o condiție bună pentru cât mai mult timp, cât și pentru siguranța la condus. Iată ce aspecte trebuie să iei în calcul la strângere suruburi cu chei dinamometrice pentru a beneficia de cuplul maxim.

Cuplu strangere suruburi si instrumentele de care ai nevoie pentru montarea integrala a anvelopelor

Instalarea corectă a anvelopelor, fie ele nou-nouțe sau folosite, implică utilizarea instrumentelor mecanice corespunzătoare, cu ajutorul cărora să poți obține un cuplu de strangere suruburi auto recomandat de producător, astfel încât roțile să aibă poziția corectă, să nu existe compresiune excesivă pe surub și piuliță și să nu existe pericolul slăbirii surubului, care poate duce la accidente pe șosea.

Importanța cuplului de strângere este deseori trecută cu vederea, însă pentru asamblare roata ai nevoie de o pereche de mânuși de cauciuc, pentru protecția mâinilor. De asemenea, îți va fi necesară o bucată de textil pentru a curăța piulițele și șuruburile de ulei, grăsime sau orice alt tip de lubrifiere aplicate feroneriei roții. 

Un instrument esențial, care nu trebuie să lipsească din dotările unui mecanic sau din trusa unui șofer este o cheie dinamometrica. Strangerea suruburilor cu cheia dinamometrica te asigură că vei folosi cuplul de strangere nm necesar pentru a nu deteriora anvelopele și pentru siguranța pe drumuri.

Etape pentru aplicare cuplu strangere suruburi - Cum folosești o cheie dinamometrică?

 aplicare cuplu strangere suruburi

Găsirea cuplului adecvat pentru piulițe și șuruburi este primul pas. Acesta poate fi găsit, de obicei, în manualul de utilizare al vehiculului. Utilizarea unei chei dinamometrice este o necesitate, astfel încât să poți fi sigur că aplici cuplul corect pentru piulițele și șuruburile de roți, în funcție de model. 

Asigură-te că dispui de un filet curat pentru piulițe sau șuruburi, fără niciun fel de substanță lubrifiantă care ar putea modifica valorile cuplului aplicat. Dacă se recomandă o instalare lubrifiată, în cazul componentelor din oțel inoxidabil, vei avea nevoie de un compus antigripare, pentru a reduce riscul de blocare a șuruburilor.

Poziționarea prezoanelor se face manual, pentru a potrivi șuruburile în canelurile de prindere ale piulițelor. După ce le-ai strâns cu mâna, setează cheia dinamometrică la cuplul nominal adecvat, așa cum este indicat din tabelul de cuplu pentru piulițe definit în manualul de utilizare al vehiculelor, pentru secvența finală de strângere bazată pe numărul de prezoane sau șuruburi. Strange șuruburile până în jurul valorii recomandate și nu depăși niciodată momentul de strangere.

La final, cei mai mulți mecanici te sfătuiesc să desfaci cheia până la indicarea celui mai mic moment de cuplu de pe scală. În acest fel, protejezi acest instrument de bază, de care cu siguranță vei mai avea nevoie.

Ce nu trebuie să faci atunci când aplici valorile pentru cuplu strangere suruburi cheie dinamometrica?

 cuplu strangere suruburi cheie dinamometrica

Pentru majoritatea valorilor de cuplu prevăzute în manualele aferente pentru modelul sau marca vehiculului, cifrele menționate sunt stabilite pentru o instalare uscată, adică pentru filetele curate, fără lubrifianți. În acest caz, sub nicio formă nu se va folosi lubrifierea, dacă nu sunt informatii care o specifică în mod expres. Utilizarea lubrifiantului poate reduce semnificativ coeficientul de cuplu necesar și, prin urmare, este rareori specificat ca necesar în ghidurile tehnice de instalare.

De asemenea, dacă elementele de fixare sunt deteriorate, se pot înregistra citiri false ale cuplului de strângere, situație care poate cauza defectarea filetului, șuruburilor și piulițelor înainte ca îmbinarea să ajungă la capacitatea maximă. Se recomandă așadar schimbarea prezoanelor. În linii generale, este un sfat valabil atât pentru mașina pe care o conduci de câțiva ani, cât și pentru o mașină achiziționată la mâna a doua. 

Nu folosi niciodată o cheie de impact pentru montarea prezoanelor; vei obține rezultate neconforme și vei rata momente strangere suruburi nm (Newtoni Metru).

Ce se întâmplă dacă aplici cuplu strangere suruburi prea mic?

Cuplul aplicat la înșurubare depinde de materialul din care sunt confecționate prezoanele și piulițele. Pentru aluminiu și oțel, coeficientul de frecare și deformarea rezultată sunt diferite, de aceea există valori optime recomandate. Un cuplu insuficient aplicat duce la șuruburi instabile, la o tracțiune îngreunată, trepidații în timpul mersului, ceea ce va conduce în final la slăbirea prinderii și la pericol de accidente.

Ce se întâmplă când aplici cupluri de strangere suruburi auto prea mare?

În timpul instalării, componentele încep să se deformeze într-o mică măsură, ceea ce creează tensiune în ansamblu. În aceste cazuri, componentele ansamblului suferă o deformare elastică și, atunci când forta de strângere este îndepărtată, vor reveni la valoarea inițială.

Însă, dacă se aplică un cuplu strângere șuruburi cheie dinamometrica peste valorile indicate, mecanismul va fi prea strans, se pot produce deteriorări pe filetul piuliței, pe jantă, iar următoarea schimbare a roților ar putea fi un proces anevoios din cauza blocării. Fără echipamente speciale de deblocare și departe de un service în care roțile să fie schimbate, situația devine complicată.

Echipează-te cu o cheie dinamometrica pentru schimbarea roților și pentru a exercita corect cuplu strangere suruburi!

La orice schimbare de anotimp și instalarea anvelopelor potrivite sezonului, investește în siguranța pe drumurile publice și prelungește durata de viață a anvelopelor tale! Echipează-te cu o cheie dinamometrică din oferta Fixero.com.ro și respectă cu precizie cuplurile de strangere suruburi nm recomandate de producătorul mașinii.

Cu o cheie dinamometrică la îndemână, nu doar că vei evita riscurile legate de strangerea incorectă a șuruburilor, dar vei contribui și la menținerea performanțelor optime ale mașinii tale. Alege siguranța și precizia cu echipamente și ustensile de calitate!