sertizare cablu utp

Mufarea unui cablu de internet (sertizare cablu internet) este mai simplă decât ai putea crede și necesită doar puțină îndemânare, răbdare și un element util: cleste de sertizat. Procesul de sertizare cablu UTP constă în tăierea unui capăt al cablului, extragerea firelor, alinierea acestora într-o ordine specifică, tăierea lor la aceeași dimensiune, poziționarea în pini, și apoi fixarea lor. Este o acțiune simplă și ar trebui să decurgă destul de rapid.

Pentru operațiunea de sertizare cablu electric, o componentă esențială în arsenalul electricienilor, tehnicienilor în electrocomunicații și nu numai, este o unealtă indispensabilă pentru tăierea, izolarea sau îmbinarea cablurilor în proiectele tale de bricolaj: cleste de sertizat.

Atentie! Urmeaza informații extrem de utile!

Sertizare cablu UTP: Tipuri de cabluri de retea

Cablul de Categoria 3, cunoscut sub denumirea de Cat 3 sau uneori este denumit VG sau voce (de exemplu, în 100BaseVG), reprezintă un cablu cu pereche torsadată neecranată (UTP) destinat inițial cablării telefonice. Integrat în standardele definite de Electronic Industries Alliance (EIA) si Telecommunications Industry Association (TIA), publicate în TIA / EIA-568-B, acest tip a fost proiectat să transporte date fiabile de până la 10 Mbit/s. 

Cablul de Categoria 4 (Cat 4) constă din patru perechi de fire de cupru răsucite neecranate (UTP), susținând semnale de până la 20 MHz. Este folosit în rețelele de telefonie care transmit atât voce, cât si date, cu o capacitate de până la 16 Mbit/s.

Cablul de Categoria 5 (Cat 5) constă în perechi torsadate pentru rețelele de calculatoare. Din 2001, varianta obișnuită este specificația de Categoria 5e (Cat 5e). Acest standard oferă performanțe de până la 100 MHz, fiind potrivit pentru diverse tipuri de Ethernet pe perechi răsucite, inclusiv 1000BASE-T.  

Cat 5 este, de asemenea, utilizat pentru transmiterea altor semnale, cum ar fi cele de telefonie si video. Conectarea acestuia se realizează în mod obișnuit prin utilizarea blocurilor de perforare si a conectorilor modulari, majoritatea celor de Categoria 5 fiind neecranate si bazându-se pe designul echilibrat al perechii răsucite si pe semnalizarea diferențială pentru respingerea zgomotului.

Cablul de Categoria 6 (Cat 6) reprezintă un standardizat cu pereche torsadată pentru Ethernet si alte straturi fizice de retea, fiind compatibil cu versiunile standard de cabluri de Categoria 5/5e si Categoria 3. Cat 6 trebuie să îndeplinească specificații mai stricte pentru interferențe si zgomot de sistem decât Cat 5 si Cat 5e, având un standard de performanță de până la 250 MHz în comparație cu 100 MHz pentru Cat 5 si Cat 5e. 

Mufare cablu internet: cum se face mufarea (sertizarea) si ordinea culorilor folosite pentru o mufare cablu utp

Dacă dorești să realizezi o mufare a cablului UTP în conformitate cu standardul RJ45, în primul rând, folosește un cutter pentru a decabla plasticul care înconjoară cablul acesta. Fii atent să nu tai și din cele 8 fire care se află în cablu. Întotdeauna taie aproximativ dublu față de lungimea mufei, deoarece este mai ușor să le îndrepți.

Desfă firele și îndreaptă-le cu atenție, asigurându-te că sunt drepte, deoarece vor trebui să stea lipite una de cealaltă. Pune fiecare fir în ordinea următoare, de la dreapta la stânga: maro, alb-maro, verde, alb-albastru, albastru, alb-verde, portocaliu, alb-portocaliu. După acest pas, taie firele uniform, apoi introdu firele în mufă. Ulterior, sertizează mufa cu un clește pentru sertizare.

În final, cablul tău va fi funcțional 100%, fără să întâmpini probleme, atât timp cât ai urmat cu atenție pașii prezentati mai sus. Acest proces te va ajuta să realizezi o conexiune corectă si să ai un cablu pregătit pentru diversele tale nevoi de conectivitate.

Atunci când dorești să te conectezi la internet printr-un cablu, este esențial să ai un fir cu conectori RJ45 la capete, care permit legătura între rețea si computer sau alt dispozitiv. În acest context, sertizarea devine un proces extrem de important. Astfel, in cazul acesta, este util să știi cum a-i putea să o  realizezi singur, nu folosind o tehnologie sofisticată, ci apelând la un set minim de instrumente.

Sertizare cablu UTP - de ce tipuri de cabluri ai nevoie și ce alte elemente sunt necesare 

 sertizare cablu utp mufare

Dacă vrei să faci o mufare corectă pentru un astfel de cablu, vei avea nevoie de următoare:  

  1. Cablu UTP – poate fi CAT5 sau Cat6 (nu este esențial, cu excepția situațiilor în care vrei să utilizezi cablul în interior sau exterior).
  2. Clește de sertizat pentru mufe RJ45.
  3. Mufă RJ45.
  4. Cutter.
  5. Clește sfic.

Dacă vrei să instalezi un cablu UTP (de internet) acasă si trebuie să îl treci prin pereți, tuburi, copex sau pat-cablu, nu poti să îl utilizezi dacă este deja mufat, așa că va trebui să îl mufezi tu după ce ai terminat de împărțit rețeaua. 

Ordinea firelor

Cablul UTP conține opt fire de culori diferite, care trebuie aranjate într-un anumit mod, în funcție de tipul de cablu dorit. Acest cablu este cea mai întâlnită varianta de cablu cu perechi rasucite în rețelele de date si este cunoscut si sub numele de cablu Ethernet.

Acest cablu este utilizat si intalnit frecvent în rețelele de calculatoare si de telefonie. Spre deosebire de FTP si STP, cablul UTP de internet nu are niciun tip de ecranare.

Codul culorilor

Codul culorilor pentru mufa internet RJ45 este următorul, de la dreapta la stânga: Maro, alb-maro, verde, alb-verde, albastru, alb-albastru, portocaliu, alb-portocaliu. Mufarea cablului de internet poate fi realizată în doua feluri:

  1. Crossover
  2. Normal (straight through) sau patch-uri directe

Un cablu crossover Ethernet s-ar putea folosi pentru conectarea directă a dispozitivelor de același tip, cum ar fi doua PC-uri sau două comutatoare între ele. Patch-urile directe sunt folosite într-o rețea mai mare, conectând doua dispozitive diferite, de exemplu, un PC la un switch, o imprimantă sau o rețea de mai multe PC-uri, switch-uri sau servere. Cele două standarde pentru cablarea cablurilor de internet sunt T568A și T568B, iar T568B este cea mai comună și utilizată pentru cablurile Ethernet drepte.

Pasi pentru o sertizare cablu utp - Dezizolarea firului

Începe prin a dezizola firul cablului de internet. Cu ajutorul unui cutter special pentru mufe UTP sau un cleste, taie o porțiune din învelișul de protecție al cablului și scoate la vedere o mică parte din cele 8 fire, pregătindu-le pentru sertizare.

Taierea litei și separarea firelor din cablu de rețea

Observă prezența unei lite din metal sau plastic în jurul firelor. Simplu, taie această lita, apoi separă firele, pregătindu-i pentru etapele următoare. Poți să le așezi în ordinea în care vor fi introduse în mufa UTP pentru a ușura procesul.

Alinierea și pregătirea firelor

După așezarea firelor în ordinea potrivită pentru tipul de cablare necesar, aliniază-le si taie-le astfel încât să aibă aceeași lungime.

Etapa de mufare a cablului UTP

Cu 1 conector RJ45 în mână, întoarce-l cu partea fără clip spre tine. Cu cealalta mana, introdu cele 8 fire în conector în ordinea dorită, asigurându-te că fiecare intră într-un pin corespunzător. 

Apasă bine pentru a poziționa firele, apoi utilizează cleștele de sertizare pentru a fixa firele în mufa. Introdu clestele în orificiul principal de pe suprafața mufei si apasă. Cum știi că procesul este gata? Vei auzi un click, semn că sertizarea a fost realizată cu succes.

Ce este un cablu rj45 și cum te ajută?

informatii sertizare cablu utp

Acesta este fabricat dintr-o singură bucată de plastic transparent, echipată cu opt pini în port. Patru dintre acești pini sunt dedicați transmiterii si recepționării datelor, în timp ce ceilalți patru sunt rezervați pentru alte tehnologii sau dispozitive de rețea.

Prin urmare, este cunoscut si sub denumirea de conector modular 8P8C (opt poziții, opt contacte). Acest conector poate fi inserat intr-o singură direcție fixă, oferind o stabilitate automată potrivită pentru o varietate de aplicații, precum telecomunicațiile, automatizarea industrială. 

Inițial conceput pentru a înlocui conectorul mai voluminos utilizat pentru a conecta modemurile la telefoane în domeniul telecomunicațiilor, acest conector este astăzi larg răspândit în dispozitivele de rețea, inclusiv  modemurile, calculatoarele, laptopurile și altele.

Fixero - soluția ta pentru proiecte inteligente de sertizare cablu UTP!

Pentru o lucrare de excepție și durabilă, pasiunea, organizarea și utilizarea adecvată a uneltelor sunt esențiale. Cu toate acestea, în lumea construcțiilor și a proiectelor DIY, nimeni nu poate cunoaște toate detaliile și variabilele implicate. Se pune întrebarea: 

Cum să abordezi un anumit proiect? Ce instrumente să alegi pentru a obține rezultatele dorite? Cum să investești în mod inteligent pentru un echilibru optim între calitate și cost, asigurându-ți că munca ta va rezista testului timpului? Cum trebuie folosita respectiva unealtă?

La Fixero, ne propunem să îți facilităm această călătorie și să îți deschidem noi orizonturi în ceea ce privește utilizarea uneltelor. Suntem aici pentru a-ți oferi ghidare și a-ți sugera soluțiile potrivite pentru proiectul tău. 

Ce avem în comun cu tine? Dorința de a reuși! Ne dorim să ai parte de cele mai bune ustensile, astfel să nu te mai temi dacă nu știi cum se conecteaza un cablu sau altul. La Fixero vei găsi acel lucru de care ai nevoie, fie că vrei 1-8 ustensile sau 20, pentru a-ți facilita finalizarea proiectelor.

Planifică-ți proiectul, iar de unelte ne ocupăm noi!